Van social media post naar effectieve leads: hoe pak je dat aan?

Iedereen wil meer verkopen, want klanten heb je nodig om omzet te genereren. De mogelijkheden van social media zijn gigantisch. Maar tegelijkertijd is het zeer moeilijk om via deze kanalen écht te zorgen voor concrete leads en dus verkoop.

Met toManage focussen we ons sterk op efficiëntie en automatisering, ook van marketing. Tegelijkertijd hebben we ook een volledig social media gedreven verkoopsmodel. Ik durf dus best te beweren dat we heel wat kennen van social media marketing en hoe je dat succesvol kan inzetten.

Vandaar deze blog, waar we graag inzoomen op het belangrijkste aspect van marketing: de conversie.

Hallo, is daar iemand?

Fijn je bent aanwezig op social media. Je hebt zelfs nagedacht over het juiste kanaal en je doelgroep. En je stopt ook voldoende tijd in goeie teksten en mooie visuals.

En nu? Soms lijkt het alsof je staat te roepen voor een lege zaal. Je bent zichtbaar. Maar er reageert niemand. Hoe komt dat toch?

Het geheim van succesvolle conversie zit in 2 zaken:

Met de know-like-trust zorg je er in elk geval al voor dat meer en meer mensen jou en je posts zullen opmerken. Want door de juiste dingen te zeggen, blijven mensen langer stilstaan bij jouw posts, en daar houden de social media platformen wel van. Je zal ook zien dat er meer en meer “likes” komen op je post, dat je post soms al eens gedeeld zal worden en dat mensen jouw profiel komen bezoeken of vragen om te connecteren. Top!

Call to Action

Maar dan komt de belangrijkste stap. Je wil komen tot op het punt waarbij mensen écht in interactie gaan. De échte potentiële klanten hebben immers nood aan wat jij als dienst of product te bieden hebt. En het beste hiervoor is dat je deze mensen zelf de eerste stap laat zetten.

Hierdoor krijg je kwalitatieve, warme en identificeerbare leads:

  • Kwalitatief, want deze mensen tonen oprecht interesse omdat ze de moeite doen om met jou in gesprek te gaan. Ze gaan met andere woorden al een stapje verder dan gewoon even kijken. Ze willen méér

  • Warm, want ze hebben al een stukje van de “customer journey” afgelegd. Ze hebben jou al leren kennen, door alle content die je voordien hebt verspreid en waardoor je al door de “know-like-trust” fase bent. Als je m.a.w. met hen in contact gaat treden, weten ze al wie ze aan de lijn hebben. Geen koude prospectie dus, maar een reeds opgewarmd contact

  • Identificeerbaar, want door in interactie te gaan hebben ze zichzelf in de spotlight gezet en kan je hen met naam, toenaam, foto, e-mail adres, … identificeren. Je kan ze dus rechtstreeks contacteren, want je hebt alle gegevens

Help, ik heb geen freebie!

Om mensen in interactie met jou te laten gaan, heb je een worm nodig aan je haak. Vaak zie je dat anderen een e-book aanbieden, een webinar geven of op een andere manier zorgen dat mensen hun gegevens achterlaten.

Voordat ik hier verder op inga, even eerst een paar misverstanden de wereld uithelpen:

  • Een podcast of youtube video’s zijn geen freebies! Besef dat alles wat je gratis beschikbaar stelt zonder een duidelijke vorm van registratie, gewoon andere manieren zijn om aan je know-like-trust te werken. Want, net zoals met social media posts, is er geen verplichting om je bekend te maken en kan iedereen anoniem luisteren en kijken.

  • Een nieuwsbrief is eveneens geen echte freebie. Je krijgt hierdoor wel een registratie, maar vaak is dit slechts een lauw contact. Bovendien worden nieuwsbrief en andere soorten mails amper gelezen – wat niet wil zeggen dat je dit kanaal mag verwaarlozen!

Ik hoor je al denken: wat moet ik dan aanbieden? Ik heb niks om in een dergelijke vorm te gieten!

Vergis je niet. Mensen hebben meer nood aan informatie dan je denkt. En jij hebt ook meer te bieden dan je nu ziet. Het is vaak gewoon een kwestie van “omdenken”.

Ik geef een aantal voorbeelden:

  • Als installateur van zonnepanelen kan je bijvoorbeeld een e-book maken met 10 tips om alles goed te onderhouden en problemen met de installatie vroegtijdig vast te stellen. Of filmpjes maken waar je toont hoe je jaarlijks zelf een eenvoudige controle kan doen van de installatie op het dak.

  • Als restaurant kan je webinars geven met kooklessen waar je een paar van de favoriete gerechten van je klanten toont, zodat ze zelf een home-made versie kunnen maken. Of breng je een mini-kookboek uit.

  • Als adviesverlener aan KMO’s geef je een gratis uurtje advies weg, waardoor mensen niet enkel waardevolle, hands-on tips krijgen op maat van hun noden, maar je direct ook de connectie kan leggen en mogelijk een verkoop kan afsluiten.

Die laatste herken je misschien – ik pleit schuldig 😉. Onthoudt vooral dat je zeker iets waardevols te bieden hebt. En heb geen schrik om té veel kennis weg te geven op deze manier. Het restaurant van hierboven zal zeker geen klanten verliezen, in tegendeel. Mensen komen naar een restaurant voor het eten én de beleving, en dankzij de kooklessen krijgen nóg meer mensen zin om te komen proeven.

Maak het efficiënt en automatiseer

Voor je het weet heb je een superdeluxe warme lead generator. Zorg dan ook dat je het goed aanpakt. Efficiënt werken en automatiseren gaan hier hand in hand:

  • De “call to action” op je social media en in je nieuwsbrieven moet leiden naar een goed registratieformulier, waar je de nodige informatie vraagt. Hou ook rekening met zaken zoals GDPR en de regels rond het beschikbaar stellen van je privacy policy

  • Extra tip: zorg bij élk formulier dat men ook direct kan registreren voor je nieuwsbrief

  • Zorg ervoor dat je formulieren automatisch in een databank terecht komen. Denk hierbij aan een CRM oplossing, die op deze manier automatisch gevoed wordt met de nieuwe leads en jou en je verkopers ook automatisch triggert om aan de slag te gaan. Maar zorg ook voor een automatische doorstroming naar je mailing oplossing, de volgende belangrijke schakel in jouw lead generator

  • Een “action” van een klant moet zorgen voor een “reaction” aan jouw kant. Registreren ze voor een e-book? Dan moeten ze direct het boek ontvangen. Schrijven ze in voor een uurtje gratis advies: zorg dan dat er snel en automatisch een afspraak in de agenda staat. Dit doe je het best via je mailing systeem. Weet dat je daar niet alleen sporadisch een nieuwsbrief mee kan versturen, maar dat je in dergelijke software ook een individuele e-mail campagne met meerdere mails kan lanceren op basis van een registratie

Als je de bovenstaande ideeën en de daarbij horende tools goed toepast, worden je call to actions automatisch verwerkt en kan je tegelijkertijd aan de slag met je warme leads.

Dat wil ik wel eens zien!

Wil je een dergelijk systeem eens aan het werk zien? Dan heb ik voor jou een zeer belangrijke tip, die je best nu direct kan toepassen.

Heel eenvoudig, klik op de onderstaande knop. Hiermee schrijf je je in op het live webinar “Marketing mét resultaat door de juiste automatisering” dat ik geef om maandag 25 maart om 16u00.

Denk je: hey, dit is een val!? Helemaal niet. Uiteraard wil ik graag dat je komt kijken (dat kan trouwens live of daarna uitgesteld via de kijklink). Maar als je nu al tot hier hebt gelezen, dan wil je het zeker wel eens allemaal aan het werk zien. Niet?

  • Je zal automatisch de nodige e-mails ontvangen om het webinar te bekijken

  • Je komt automatisch in mijn CRM systeem terecht

  • Na het webinar zal je opnieuw automatisch worden opgevolgd

  • …en mogelijk heb je je ondertussen ook ingeschreven op de nieuwsbrief

  • …en mogelijk heb ik je op zeker moment kunnen overtuigen om dat gratis uurtje advies in te plannen 😊

Volg zeker het webinar, waar ik alvast verder uitleg hoe het bovenstaande allemaal werkt. Of maak die afspraak en ik toon je hoe jouw eigen registratie de weg heeft afgelegd van deze blog naar die warme lead.

Succes en hopelijk tot binnenkort!

Johan Huygh