Know, Like & Trust. De 3 sleutelwoorden voor marketing succes!

Mag ik even fier zijn op wat ik doe? En dan vooral, hoe ik mijn marketing aanpak? Want dat is een geoliede machine. Mét resultaat.

Het is voor mij ook één van de voorbeelden hoe digitalisering en efficiëntie hand in hand gaan. Want dankzij het gebruik van de juiste tools op de juiste manier, blijft het allemaal ook behapbaar en rendabel. Walk the talk. ToManage zit best efficiënt in elkaar 😊.

Maar verkoop, en vooral marketing, is natuurlijk meer dan dat. Het is belangrijk dat het goed in elkaar zit. Daarom dat ik in deze blog graag mijn visie geef over hoe je het als onderneming het beste kan aanpakken.

Hey Johan! Mag ik jouw klant worden alsjeblieft?

Is dat niet wat elk bedrijf of elke ondernemer wil? Dat de klanten zomaar vanzelf komen aankloppen? Het zou alles zo veel makkelijker maken. En op zich kan het. Want dankzij social media en internet kan elke onderneming, net zoals een winkel in de straat, zijn waren tentoon stellen in de vitrine en op die manier klanten naar binnen “lokken”.

Alleen: we zijn met zoveel! Hoe kan je ervoor zorgen dat ze op social media jouw winkel zien? En vooral: hoe krijg je ze zover om “binnen te lopen” en te kopen?

KNOW – zorg dat ze weten dat je bestaat – en wees duidelijk

Een eerste en zeer belangrijke stap is je aanwezigheid. Zorgen dat ze jou kennen. Dat kan alleen maar door de nodige zichtbaarheid te creëren. Besef hierbij ook dat je niet alleen bent: voor elk berichtje dat jij post, zullen er 1000’en anderen ook iets posten. De belangrijkste truuk is dus om opgemerkt te worden tussen die vele berichtjes in de feed van elk social media kanaal.

Er bestaan heel wat manieren om zichtbaarder te worden. Meer likes, shares en comments geven zeker een boost. Vaak is het gebruik van video of de juiste woorden in je bericht ook belangrijk. En zeker ook eentje om mee te nemen: je zal worden afgestraft als je post ervoor zorgt dat mensen weggaan van het social media platform. Op LinkedIn een link naar je YouTube pagina zetten, zal dus minder resultaat geven.

Een andere belangrijke tip: wees duidelijk en uniform. Zorg dat je website, social media en alles wat je zichtbaar doet op elkaar is afgestemd. Zo wordt je verhaal sterker en zal je ook beter blijven “hangen” bij de mensen.

LIKE – people buy from people. Je kan dus maar beter een goede indruk maken

Goed, je bent alvast zichtbaar. Je kan hiervoor trouwens heel wat nuttige tools gebruiken om dit te allemaal te automatiseren. Hierover praten we in detail over tijdens onze webinars.

Een volgende zaak om goed over na te denken is je “like”. Want: mensen kopen graag van iemand die hen een positief gevoel geeft. Jouw product of dienst kan hier misschien voor zorgen. Maar het is toch vooral jij als persoon of bedrijf die dat gevoel moet kunnen geven.

Daarom moet je zorgen dat je ook zaken doet die ervoor zorgen dat mensen jou en je bedrijf “tof” vinden. Humor en gevatte posts dus. Maak je een video? Denk er dan ook eens aan om de bloopers online te zetten. Is het dag van de zotte ondernemer? Doe daar iets mee.

Ook authenticiteit is een heel sterk concept om mee te spelen. En eerlijk: het gaat ook vaak hand in hand met “durven posten”. Probeer niet alles wat je doet superperfect te maken, want dan zal je uiteindelijk nooit iets posten. En: het maakt je vaak wat authentieker. Want die scherpe kantjes en die verspreking in je video post: dat maakt het allemaal wat menselijker.

TRUST – overtuig door het delen van kennis en het bewijs van jouw kunde

Tijd voor de 3de belangrijke pijler in social media marketing: vertrouwen. Vertrouwen in jouw kennis en kunde. Hier kan je heel wat rond doen, en het is vaak een moeilijke voor velen. Niet omdat je de kennis en kunde niet zou hebben, maar omdat je schroom hebt om dergelijke dingen te delen of in te regelen.

Laten we even beginnen met het bewijzen van jouw kunde: hier denken we vaak direct aan referenties. Jouw klanten kunnen ervoor zorgen dat jij en je bedrijf in de spotlights worden gezet met een mooie klantencase.

Ik merk vaak dat mensen dit niet aan de klant durven vragen. Gewoon doen. Enkel een logo zegt immers zo weinig. Maak samen met je klant een korte tekst en vraag om deze referentie op social media en de website te mogen gebruiken. Als je mag werken met een foto & naam van de persoon in kwestie, is dat eens zo sterk.

Wil je nóg meer bewijskracht: zorg er dan voor dat je klant zelf zijn verhaal post op jouw Google Mijn Bedrijf pagina of je LinkedIn profiel (als persoonlijke aanbeveling). Dan heb jij het er niet opgezet, maar de klant zelf. Logisch dat dit zoveel sterker is.

En dan wat voor velen ook heel moeilijk is: kennis delen. Door kennis te delen toon je aan de wereld dat je weet waar je over spreekt. Het maakt jou en jouw verhaal zoveel meer geloofwaardig. Vaak durven mensen die kennis niet te delen, omdat ze het gevoel hebben dat ze zo maar alles gratis weggeven. Besef dat je potentiële klanten niet met jou in zee gaan voor enkel die kennis; ze willen vooral een goed gebruik van die kennis en het faciliteren van de dienstverlening errond.

Dus: durf te delen. Dat kan door video’s, blogs, webinars, e-books, … er zijn heel veel dingen mogelijk

En dan nu: de call to action!

Yes! Ze kennen je. Je hebt ook een positieve indruk nagelaten. En ze weten dat je goed bent in wat je doet. En nu?

Iets wat vaak vergeten wordt, is dat alles wat je doet uiteindelijk moet kunnen leiden tot een verkoop. Of, op zijn minst, een 1 op 1 contact. Dit doe je door mensen aan te moedigen zich in te schrijven. Voor je nieuwsbrief, je e-book, je webinar.

Zorg dus dat jouw volgers en kijkers zich makkelijk met jou kunnen connecteren. Laat ze registreren, persoonlijke berichten sturen, afspraken inplannen. Hierdoor krijgt je potentiële klant een naam, een gezicht, en de nodige context.

En: het is een warme lead. Want hij kent jou al. Nu is het aan jou om daar iets goeds mee te doen!

Efficiënt en geautomatiseerd aan Marketing doen.

Je leest het: marketing is heel wat. Het is zeker ook een creatief proces, waar je de juiste dingen moet doen om succesvol te verkopen. En: je moet een goed plan hebben.

Met ToManage helpen we bedrijven om dat proces zo efficiënt, digitaal en geautomatiseerd mogelijk te laten verlopen. We helpen je graag met het uitwerken & implementeren van de nodige processen & systemen zodat je dit slim kan aanpakken. Zodat marketing écht opbrengt en je verkoop naar een hoger niveau brengt.

Geïnteresseerd? Neem dan gerust contact met ons op, of kijk even op onze website naar onze e-Books en Webinars

Johan.

Johan Huygh