Zit de stappenteller van je magazijnier in overdrive?

Het lijkt misschien een gekke vraag, maar het aantal kilometers dat een magazijnier elke dag in je magazijn moet rondlopen, is een zeer goede barometer voor de efficiëntie.

Vaak spreken we over digitalisering, barcode scanning, en het uitschakelen van papier. Maar wist je dat je ook enorm veel kan winnen door het beter organiseren van je werkvloer? In dit artikel geef ik je graag een aantal concrete voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is.

De juiste goederen op de juiste plaats

Stel je even voor: je moet een bestelling van een klant gaan picken in je magazijn. Typisch rolt er ergens een pickbon uit een printer of verschijnt er iets op je scherm.

En nu starten de kilometers. Want om deze pickbon uit te voeren, moet je magazijnier rondlopen (of rondrijden) om alles op te halen en klaar te zetten voor verzending.

Hierbij zijn er 3 mogelijke situaties waarbij zeker nog optimalisatie nodig is:

  • De pickbon is niet gesorteerd op een optimale manier. Hierdoor loop je van de ene kant naar de andere, en weer terug. Je stapt met andere woorden heel wat meer rond

  • De goederen liggen heel ver uit elkaar. Hierdoor is opnieuw veel wandelen (of rijden) nodig om alles te verzamelen

  • Zaken liggen op moeilijk bereikbare plaatsen. Denk aan hoogte, te veel goederen bij elkaar gepakt, meerdere producten op 1 locatie

Het is dus zeer belangrijk om te zorgen voor een slimme organisatie van je goederen, maar ook van je pickbonnen:

  • Zorg dat goederen op de meest optimale plaats ligt om je picking proces goed te ondersteunen. Leg dus goederen die je het vaakst nodig hebt dicht bij je laadzone, en de goederen die je (vrijwel) nooit nodig hebt het verst weg. Hierdoor moet je voor het grootste deel van je pick opdrachten heel wat minder ver stappen

  • Zorg op je pickbonnen voor een logische volgorde van de lijnen, zodat je een optimale route kan volgen in je magazijn. Dit kan extra ondersteund worden door een duidelijke en sequentiële indeling en nummering van je magazijn in zones, straten en rekken

Verlagen van fouten door duidelijkheid en logische processen

Een 2de zaak die zeker heel wat kan besparen, is eenvoudigweg het verlagen van fouten en twijfels. Als er niet voldoende duidelijkheid is, kunnen er fouten ontstaan. Hierdoor moet de magazijnier opnieuw rondlopen, deze keer om fouten recht te zetten of eenvoudigweg omdat hij wat hij nodig heeft niet direct kan vinden.

  • Zorg voor duidelijke labeling en identificeerbaarheid van de verschillende goederen. Als je iets neemt, moet je snel en foutloos kunnen valideren dat je het juiste product neemt.

  • Maak een goede en logische indeling van je rekken, schabben en dozen. Er zijn heel mooie en praktische oplossingen in de markt voor zowel grote als kleine goederen, die bovendien geoptimaliseerd zijn voor het verhogen van je densiteit – waardoor je meer kan stockeren op minder plaats

Je kan je werking daarnaast best ondersteunen door gebruik te maken van logische processen, bij voorkeur ondersteund door bv. barcode scanning. Dit laat je toe om:

  • Bij het picken van goederen door scannen van de goederen (en eventueel de locatie) te valideren dat je zeker het juiste product neemt

  • Bij het verpakken en klaarzetten voor verzending extra controles d.m.v. scanning uit te voeren

Dezelfde barcode technologie kan er ook voor zorgen dat bij het initieel ontvangen en wegzetten van de goederen er ook heel wat minder fouten worden gemaakt – waardoor je bij het picken ook meer garanties krijgt.

Goods to man

Weet dat er ook heel wat andere manieren zijn om het aantal kilometers sterk te verlagen. Je kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de magazijnier niet naar de goederen moet om ze te picken, maar dat de goederen naar de magazijnier toekomen.

Een aantal voorbeelden van dergelijke oplossingen:

  • De meest bekende is de verticale lift. Dit is een grote kast waar de (meestal wat kleinere) goederen in een soort intelligent caroussel systeem worden opgeslagen. Dankzij heel wat technologische innovaties zijn dergelijke oplossingen vandaag enorm geavanceerd. Hierdoor kan je via digitale pickbonnen de goederen gewoon “vragen” aan de kast, en ze worden je 1 voor 1 netjes afgeleverd. Met laserpointers en extra visuele controle info is er vrijwel geen risico op fouten. Bovendien moet de magazijnier bij het picken geen voet verzetten: alles wordt hem mooi gepresenteerd op een (behoorlijk groot) dienblad.

  • Een oplossing die nog net iets verder gaat is de zgn. “apotheekrobot”. Hierbij worden de goederen niet gepresenteerd via legborden, maar wordt alles in de machine samengebracht en krijgt de magazijnier enkel de exacte goederen die gepikt moeten worden. De meest ideale toepassing voor dit soort toestellen zijn kleine doosjes, waardoor het typisch vaak in apotheekomgevingen wordt gebruikt.

  • Moet het toch wat groter? Via het AutoStore systeem heb je de mogelijkheid om je ganse magazijn om te toveren tot een grote verzameling plastic boxen, die tegen en op elkaar gestapeld worden. Een volledig gerobottiseerd systeem gaat elk product halen door de juiste doos te kiezen, de doos naar jou toe te brengen en, nadat je hebt genomen hebt wat je nodig had, het terug weg te plaatsen. Wil je het eens aan het werk zien? Kijk dan eens bv naar deze video van ShopWeDo, een e-fullfilment bedrijf in Mechelen waar ze deze technologie toepassen.

Uiteraard zijn dit duurdere oplossingen, dus hier moet een goede kosten-baten oefening worden gemaakt. Maar naast het besparen in KM’s bespaar je met deze oplossingen ook heel wat ruimte (denk 85 tot 90%!), reduceer je foutenmarges tot een absoluut minimum en kan je je klanten supersnel bedienen.

Leer bij hoe ook jouw bedrijf een meer rendabel magazijn kan opzetten

Uiteraard is er veel meer dan enkel maar de kilometers die een magazijnier stapt. Deze maand leggen we graag de focus op ons “Instant Insight” webinar “5 manieren om je magazijn rendabel te maken”.

Je kan dit webinar ten allen tijde bekijken. Klik op onderstaande knop, registreer en kijk onmiddellijk of later via de kijklink.

Succes!

Johan Huygh