Hoe verpruts ik de groei van mijn bedrijf

Ondernemen is durven veranderen. Ook als bedrijf moet je je regelmatig heruitvinden, aanpassen, klaarmaken voor groei, en omgaan met onverwachte gebeurtenissen.

Als toManage helpen we vaak bij deze veranderingen. Want verbeteringstrajecten worden geïnspireerd door deze noden. En daarom leer ik je in deze blog heel graag bij hoe je het vooral níet moet aanpakken 😊.

Investeer zo weinig mogelijk

Als ondernemer moet je vooral op je geld zitten. Met zo weinig mogelijk middelen zo veel mogelijk geld verdienen. Want dat is de beste manier om veel winst te maken, toch? En als er dan dingen moeten aangepakt worden, dan moet je dat zo goedkoop mogelijk doen. Want dan blijft er nog altijd meer winst over!

Inefficiënt werken kost veel minder aan je bedrijf dan dat er soms gezegd wordt. Het feit dat mensen hierdoor overuren moeten doen en werken met te beperkte middelen, is zeker overroepen. En mettertijd worden mensen hier ook wel wat sneller en beter in, waardoor ze binnen dezelfde overuren gerust nog wat méér kunnen doen. Zonder te investeren in extra middelen of werkkrachten. Slim toch?

Er is ook heel veel gratis software beschikbaar. Dat zal wel goed genoeg zijn. Automatiseren moet je slim doen. En als het gratis kan, des te beter. De risico’s van gratis software en het gebrek aan support is iets wat ik er met plezier bijneem.

Denk alleen aan jezelf

De cijfers, dat is uiteindelijk het enige dat telt. Een bedrijf runnen is voor mij zorgen dat we zoveel mogelijk omzet draaien en zo weinig mogelijk kosten maken. En kosten, dat gaat over lonen, aankopen, werkingsmiddelen.

We moeten dus bijsturen als we zien dat de cijfers in de foute richting gaan. Da’s de belangrijkste barometer in een bedrijf. Alle andere signalen mag je negeren, want die zijn bijzaak.

Als we iets veranderen, beslis ik dat wel. Omdat ik alles zo goed weet over het bedrijf, gaat iedereen zeker positief reageren op wat ik voorstel en aanpas. Ik weet dan ook het beste wat er kan verbeterd worden.

Als er frustratie is, komt dat gewoon omdat ze niet begrijpen dat het goed voor hen is. En vooral ook goed voor het bedrijf. Want dat is het belangrijkste.

Hou geen rekening met de noden van de mensen op de werkvloer

Niemand weet beter wat er nodig is om het hier goed te laten draaien dan ik. Ik draag tenslotte ook alle last. De andere mensen in het bedrijf moeten gewoon doen wat ik zeg, zonder al te veel na te denken over het waarom. De gelukzakken. Was mijn job maar zo eenvoudig.

Vorige week is er weer een werknemer vertrokken. Duidelijk niet de juiste persoon voor mijn bedrijf. De bewering dat er niet naar de mensen geluisterd wordt, schud ik van me af. Ik kan toch niet verwachten dat de mensen die hier op de werkvloer staan, weten wat goed is voor het bedrijf? Dat is mijn taak.

Goede werkkrachten zijn echt moeilijk om te vinden. Vaak vinden ze hun weg hier niet in de nochtans door mij perfect opgezette structuur. Soms komen mensen al eens naar mij met een voorstel om iets te verbeteren. Zelden doe ik hier iets mee, want het zijn dingen die in mijn ogen geen geld opbrengen. Het is misschien wel een ongemak op de werkvloer, maar daar moet je als werknemer mee om kunnen, niet? Tenslotte krijg je elke maand mooi een loon op je rekening gestort. Het is maar normaal dat je hier moeite voor doet. De ongemakken neem je er dan bij.

Niet nadenken, gewoon doen

Soms moeten we de problemen aanpakken. Als ik zie dat er iets niet goed werkt, zorg ik snel voor een oplossing – low cost uiteraard.

Ze noemen dat wel eens “brandjes blussen”. Iedereen zou iemand in huis moeten hebben die daar goed in is. Want hoe meer omzet, hoe meer brandjes. Logisch. En het ligt vaak aan ergens anders aan, maar dat is dan maar zo. We hebben geen budget en zeker geen tijd om eens te kijken naar een betere manier van werken, dat gaat gewoon niet. Beter korte, snelle oplossingen zodat we weer verder kunnen. Wat morgen komt, dat zien we nog wel.

Gooi alles in 1 keer om

Onlangs hebben we toch eens een grote, belangrijke beslissing genomen. Die slechte manier van werken die we hier hebben, ligt maar aan 1 ding: onze ERP software. Rot software, die helemaal niet doet wat ik wil.

Daarom heb ik als bedrijfsleider besloten met onmiddellijke ingang te stoppen met deze software en iets nieuws te gebruiken. Ik zag vorige week mijn schoonbroer en die gebruiken fantastische software. Zitten wel in een andere sector, maar ik ben overtuigd op basis van de korte uitleg die ik kreeg.

We hebben de licenties al gekocht, volgende week moeten we met dit systeem werken. De mensen volgen wel. Dit gaat alleen maar geld opbrengen!

Genoeg gelachen….

Een bedrijf runnen is een serieuze zaak. Uiteraard herken je je helemaal niet in de bovenstaande – compleet overdreven – verhalen, maar toch is het zo dat heel veel mensen deze fouten op 1 of andere manier maken. Draai het bovenstaande even helemaal om, en besef:

  • Investeren in verbetering en verandering is een kosten/baten oefening. Als je goed gaat kijken naar wat je huidige manier van werken (direct en indirect) kost, en wat een nieuwe manier van werken je kan opbrengen, dan weet je ook wat je kan investeren. En als het meer opbrengt dan de investering, dan is het een rendabele oplossing

  • Niemand heeft alle waarheid in pacht. Een bedrijf is een motor, en alle mensen dragen bij aan de werking ervan. Weet ook dat het operationele van je bedrijf de grootste kost is en de grootste bottleneck. Kijk dus niet enkel naar de centen, maar ook naar de werking. Want als je alles vlotter laat werken, zakken ook de kosten en komt er ruimte voor meer productiviteit en kwaliteit – en dus omzet

  • Werknemers zijn je belangrijkste asset. Zij weten ook als geen ander wat er dagdagelijks gebeurt – en misgaat. Luister dus naar hen en leer vanuit de praktijk van de werkvloer. En besef ook dat mensen die betrokken zijn en voelen dat er ook voor hen oplossingen worden gezocht, met de glimlach komen werken en blijven. Inclusief alle kennis en kunde die jouw ervaren werknemers jaar na jaar opbouwen

  • Brandjes blussen is niet de juiste aanpak. Kijk naar de effectieve, onderliggende redenen van waarom het fout gaat en zorg dat je deze gaat aanpakken. Zodat er uiteindelijk minder brandjes zijn om te blussen, en meer tijd om te werken aan wat er echt toe doet

  • Verbeteren en veranderen doe je in stapjes. Maak alles wat je doet meetbaar en behapbaar, maar zorg dat er wat snelheid in zit. Zodat er elke dag wat verbetering is. Dat stimuleert ook iedereen om méér aan te pakken.

De 5 geheimen om jouw onderneming succesvol te verbeteren

We hebben ze hierboven al een beetje verklapt, de 5 geheimen. Binnenkort geven we een Webinar waar we alles wat grondiger uit de doeken doen en je helpen om alvast met een aantal dingen op een slimme manier aan de slag te gaan.

Je kan live en uitgesteld kijken, maar inschrijven is verplicht. Tot dan!

Johan.

Johan Huygh