Van paniek en frustratie naar goesting en successen: zo pak je verandering aan
Waarom zoveel projecten falen – en hoe je dat voorkomt
Veel projecten binnen bedrijven mislukken. Té veel. En de voornaamste reden? De menselijke kant van het verhaal.
We starten altijd met de beste intenties: er loopt iets mis, dus we zoeken een oplossing om het te verbeteren. Simpel, toch? Helaas niet. In deze blog bespreek ik de meest voorkomende valkuilen en hoe je jouw project wél tot een succes maakt.
Paniek. Frustratie. “En nu komen ze zich nog moeien ook!”
Mensen zijn de voornaamste reden waarom projecten falen. Dat heeft alles te maken met aanpak, betrokkenheid en communicatie.
Vaak broeit er al langer iets. De software werkt niet zoals het hoort, processen lopen stroef, of medewerkers voelen aan dat er iets op til is. Dat creëert onrust. Angst voor verandering. Frustratie over wat al een tijd niet goed functioneert.
Daarbovenop komt een veelvoorkomend probleem: er wordt niet geluisterd. In veel organisaties is de communicatie gebrekkig. Beslissingen worden van bovenaf opgelegd, terwijl medewerkers ze gewoon moeten uitvoeren. Het resultaat? Weerstand en scepsis.
Verandering pak je samen aan
Succesvolle verandering begint bij een sterk fundament. Als niet iedereen mee is, krijg je tegenwerking. Want mensen hebben eigen belangen, visies en gevoelens bij wat er verandert.
Daarom: betrek iedereen die impact ondervindt van de verandering. Vooral de werkvloer, want zij werken dagelijks met de nieuwe oplossing en voelen de eerste effecten. Zorg dat hun stem gehoord wordt, dat hun noden en bezorgdheden serieus genomen worden – zelfs als het antwoord soms "nee" is. En begeleid hen goed in het proces.
Niet te veel, niet te snel
We brengen een groot deel van ons leven op het werk door. Daarom is het cruciaal dat mensen zich er goed voelen, voldoening halen uit hun werk en zich gewaardeerd weten.
Een zekere stabiliteit is daarbij belangrijk. Natuurlijk heeft iedereen een andere tolerantie voor verandering, maar te veel tegelijk werkt verlammend. Zorg ervoor dat verbeteringen behapbaar en helder zijn, en maak de resultaten tastbaar.
En minstens zo belangrijk: hou de trein in beweging. Een cultuur van continue verbetering zorgt ervoor dat mensen gewend raken aan verandering. Niet omdat ze moeten, maar omdat ze zien dat het werkt. Anders kost elke nieuwe verandering extra energie en weerstand.
“What’s in it for me?”
Ik stel deze vraag vaak – in blogs, webinars en projecten – en dat is niet zonder reden.
De snelste manier om mensen mee te krijgen in een verandering? Toon hen hoe zij er zelf beter van worden. Kan dat niet direct? Werk dan naar een situatie waarin het bredere plaatje wél voordelen biedt, bijvoorbeeld door rolherdefiniëring of verbeterde arbeidsvoorwaarden.
Wie er persoonlijk of professioneel niets bij wint, zal zich niet engageren. Dat is menselijk. Wees je daarvan bewust.
Betrek mensen daarom van A tot Z. Open communicatie, inspraak en samenwerking versterken het vertrouwen, bouwen relaties op en stimuleren betrokkenheid. Op lange termijn leidt dat tot meer loyaliteit en bereidheid om samen met het bedrijf te groeien.
Bouw samen aan een sterk verhaal
In mijn vorige blog had ik het over “quick wins” en hoe je in tien weken een organisatie in beweging krijgt. Hierop bouw ik graag verder.
Neem de bovenstaande principes ter harte en je zal merken dat je organisatie sterker wordt. Klaar om te groeien en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Blijf deze manier van werken toepassen, zodat je samen verder kan bouwen aan een succesvol bedrijf.
Interesse in meer?
Wil je een concreet houvast om hiermee aan de slag te gaan? Er bestaan verschillende modellen die je kan gebruiken, zoals het Employee Engagement Model, Huddle Meetings, Lean en Agile, of concepten zoals Teal en Holacracy. Vraag Google of ChatGPT om meer info en je ontdekt een schat aan inzichten.
Met toManage geven we binnenkort een nieuw webinar met als titel “Als 1 team naar meer efficiëntie: tips rond communicatie, change management en een succesvol verbetertraject voor je bedrijf”. Ik nodig je graag uit op een van de twee beschikbare data. Mis het niet!
Geen tijd op de voorgestelde data? Geen probleem! Na inschrijving ontvang je de replay-link.
Heb je al een vraag? Boek een gratis online adviesgesprek van een uur, waar we jouw specifieke situatie bespreken en concrete tips geven.