Trap niet in de 'trial-val'!
We zijn er allemaal wel eens schuldig aan: een mooie nieuwe softwareoplossing ontdekken die je leven eenvoudiger belooft te maken. Je kunt het direct testen met een gratis proefversie, zonder creditcard.
Ideaal, toch?
Soms levert het je echt iets op, maar vaak merk je dat het niet is wat je verwachtte. Voor je het weet, ben je tijd kwijt aan het opzeggen van een abonnement dat je nooit nodig had.
Stel je voor dat je dit doet met bedrijfssoftware: grotere investeringen, meer impact. Toch trappen veel bedrijfsleiders in de ‘trial-val’.
In deze blog deel ik de risico’s én tips om dit te voorkomen.
Wat is het probleem?
Vooraleer ik inzoom op de juiste aanpak, wil ik even oplijsten waarom ik spreek over de ‘trial val’. Want het is toch handig dat je het gratis kunt uitproberen?
Dat klopt, maar uiteraard is dat gratis testen dé truc die we maar al te graag toepassen om iets te kunnen verkopen. Net als de “proeverkes” in de supermarkt.
Sta even stil bij de volgende zaken:
Weet je wat je écht nodig hebt? Denk goed na over welke problemen deze software moet oplossen. Hoe werk je nu met deze functies, en welke verbeteringen zijn cruciaal? Wat zijn de criteria om te bepalen of deze oplossing de investering waard is?
Heb je genoeg tijd om de trial goed te testen? Zodra je je aanmeldt, begint de tijd te lopen. Zorg ervoor dat je voldoende tijd hebt om de software echt te gebruiken, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen zodra de proefperiode voorbij is.
Weet je precies wat je moet testen? Heb je duidelijke testscenario’s klaarliggen? Zorg dat je realistische gegevens gebruikt om de software onder echte omstandigheden te beoordelen.
Is de tool wel veilig? Pas op voor software die er alleen op uit is om je gegevens te verzamelen, je meer producten te verkopen, of erger nog, om malafide praktijken mogelijk te maken.
Verwacht niet te veel van de eerste indruk. Zoals bij een eerste date, laat de leverancier vaak alleen de beste kanten van het product zien. Een mooie interface betekent niet automatisch dat het een goede tool is – ook al speelt uiterlijk wel een rol.
Hoe past deze oplossing in je bedrijf? Het is pas nuttig als je de software in de praktijk effectief kunt gebruiken. Zaken zoals integratie met bestaande systemen en gebruiksvriendelijkheid zijn daarom van groot belang.
Ik kan uiteraard nog een aantal dingen bedenken, maar de bovenstaande zijn alvast de belangrijkste zaken waar je even over moet nadenken alvorens te springen…
Voorbereiding is de sleutel tot een succesvolle software selectie
Niet alles is van tevoren te plannen. Soms moet je onverwacht op zoek naar nieuwe oplossingen, of kom je iets tegen dat veel potentie lijkt te hebben voor jou en je bedrijf.
Toch is het belangrijk om softwarekeuzes niet snel of impulsief te maken. Nieuwe software heeft niet alleen invloed op je processen, maar ook op iedereen die ermee moet werken.
Daarom wil ik benadrukken hoe cruciaal een goede voorbereiding is. Veel vragen die we krijgen, komen van klanten die vastlopen omdat ze vooraf niet de juiste inzichten en voorbereiding hadden.
Kortom: denk goed na voordat je actie onderneemt. Je kunt die trial later altijd nog starten. Zorg eerst dat je goed voorbereid bent!
Wat hebben we nodig? Wat zijn de functionaliteiten en hoe zien de achterliggende processen eruit?
Wat is belangrijk? Wat zijn de core processen, en wat is van secundair belang?
Wat zijn de zaken die we nu ook ineens kunnen verbeteren? Denk aan het optimaliseren van diezelfde processen, of het uitrusten van andere teams en afdelingen met (betere) tools om hun job goed te kunnen uitvoeren
Maak van deze oefening een opportuniteit om te werken aan de groei van je bedrijf. Vaak is software de motor die alles goed laat draaien. Neem dus een model dat klaar is om mee te groeien met je bedrijf, en denk dus ook goed na over hoe de toekomst er uit ziet en wat daar nodig is.
Choose wisely
Software, en zeker cloud oplossingen, kunnen van overal komen. Zorg dus dat je weet met wie je in zee gaat. Een kort marktonderzoek laat je toe om te zien wat er allemaal op de markt is, wie er achter de tools in kwestie zit, en of je safe zit voor de komende 10 of 15 jaar.
Niet alles moet lokaal zijn: er zijn zeker oplossingen die meer globaal georiënteerd zijn, en die dankzij de grote afzetmarkt ook meer garanties kunnen geven op vlak van stabiliteit, beschikbaarheid, veiligheid en bestaansgarantie. Aan de andere kant kan een meer lokale oplossing zorgen voor een meer marktgerichte oplossing, meer flexibiliteit en meer gemoedsrust. Zaken die je moet afwegen.
If it’s too good to be true, it probably is. En als je niet kan uitzoeken wie er achter een bepaalde tooltje zit, moeten er eigenlijk al wat alarmbellen afgaan.
Betrek & plan iedereen die moet werken met de oplossing
Voordat je begint te testen, moet je zeker ook goed te rade gaan bij de verschillende mensen die de nieuwe oplossing moeten gaan gebruiken. Tenslotte zal het vooral hun werk impacteren. En: zij weten als geen ander wat er nodig is.
Bovendien zal het betrekken van deze mensen zorgen voor een hogere acceptatiegraad bij de implementatie.
Daarnaast: plan voor iedereen op voorhand de nodige tijd in om mee te bekijken, te testen en te valideren. Zorg voor realistische test scenario’s en test data. Vergeet ook zeker de uitzonderingen niet.
Durf te vragen
Achter elke tool of software zit een bedrijf met mensen. En die mensen willen je verder helpen. Als het puur om geld gaat, is er weer een alarmbelletje dat moet afgaan.
Dit gezegd zijnde: contacteer de leveranciers. Leg je case en je noden voor, en vraag of hun oplossing deze noden kan invullen.
Deze aanpak zorgt voor een aantal zeer positieve en belangrijke zaken:
Je bouwt een relatie op met de leverancier. Je zal ook direct merken of het een partij is waar je mee in zee wil gaan (of vice versa). Als ze vandaag al slechte service geven, zal dat ik de toekomst zeker niet anders zijn.
Je kan de leverancier challengen: door je vragen voor te leggen, krijgen zij de kans om ook zelf te valideren of hun oplossing wel past. En jij krijgt concrete antwoorden op jouw verhaal, zonder dat je zelf alles moet uitzoeken
Een gewone “test eens” wordt een “we zullen het eens laten zien”. Veel sterker, want je gaat degelijk ingaan op jouw noden en hoe alles hierin past. En het geeft je ook de kans om de tool in zijn volledigheid te zien, samen met de leveranciers door te denken rond bepaalde functionaliteiten en eventuele beperkingen.
Ook bij de grotere namen in de markt kan je zeker in overleg gaan. Het is zelfs een heel goede zaak om te leren wie eventuele lokale partners zijn die je mee kunnen ondersteunen, en hoe de support organisatie precies in elkaar zit en werkt.
Val niet in de valkuil van de trial-verkoop
Als laatste heb je naast de trial-val ook zeker de verkoop-val. Laat je niet inpakken door mooie verkooppraatjes en beloften die later niet realistisch blijken te zijn. Je kan beter je vragen 2 keer stellen, dan veronderstellingen doen.
Laat ook wat beloofd wordt op papier zetten. Vraag desnoods om de dingen te tonen of uit te leggen hoe het dan opgelost gaat worden. En besef: nadat de deal rond is ga je de verkoper niet meer horen. Dan zal een meer technisch persoon jouw account overnemen en je moeten ondersteunen. Dààr moet je dus mee praten als je een finale beslissing wil nemen.
De beste oplossing kan een kluns van een verkoper hebben, en vice versa. Kijk hierdoor. Het blijft een professionele samenwerking, het belang van je bedrijf gaat voorop.
Zin in meer tips? Of nood aan ondersteuning hierin?
Binnenkort is er het nieuwe Webinar “Nieuwe software nodig? Zo pak je dat aan zonder risico!”. Ik nodig je heel graag uit om te komen kijken. Dit kan zowel “live” als daarna uitgesteld. Registratie is wel verplicht
Wil je al even afstemmen? Een gratis adviesgesprek duurt 1 uur en laat je toe jouw verhaal even voor te leggen. Ik geef je dan graag al concrete feedback, helemaal op maat van jouw case. En zonder enige verdere verplichting.
Succes!