Help, mijn bedrijf groeit! Tips om chaos om te schakelen naar opportuniteit

Als een echte ondernemer ben je zoveel jaar geleden gestart met het idee om op je eigen benen te staan, zelf iets uit de grond te stampen en de wereld te veroveren.

Hierbij zal je ongetwijfeld al wel eens een aantal tegenslagen hebben moeten verwerken, maar heb je ook successen gekend. En kijk, vandaag sta je op een belangrijk keerpunt met je bedrijf. Je móet veranderen.

De reden hiervoor kan verschillend zijn. Het kan een eenvoudige organische groei zijn, het resultaat van meer en meer vraag naar jouw aanbod. Misschien is er een belangrijke marktevolutie en kan je, mits de juiste bijsturing, mee surfen op het potentieel.

Misschien is het minder positief. Je merkt dat je al in een groeifase zit, en je bedrijf kreunt onder de verandering. Er zijn meer en meer overuren. Kwaliteit begint te lijden onder het succes. Je werknemers worden minder tevreden en er komt meer verloop. Klanten beginnen te twijfelen en er komt zelfs wat slechte reclame. Je moet dringend gaan ingrijpen.

Het is niet eenvoudig om met dit soort verandering om te gaan. Vaak voelt het als chaos, als een crisis die je veel pijn doet en waar je geen duidelijke uitweg voor lijkt te vinden.

Graag geven we in deze blog een aantal tips om deze groei op de juiste manier aan te pakken. Want groei efficiënt en slim aanpakken, dat is wat we bij ToManage graag doen 😊. Hier gaan we:

Maak van verandering een opportuniteit

De meest belangrijke eerste stap in deze situatie, is het omschakelen van de mindset van jezelf en je bedrijf. Er is een reden dat je hier vandaag bent aanbeland, en je moet verder. Zie het niet als een dreiging, maar als een opportuniteit om een aantal dingen aan te pakken en zowel jezelf als al je collega’s klaar te maken voor meer groei en succes.

  • Neem even een paar stapjes achteruit, en overschouw de situatie even. Waar zitten de problemen vandaag? Wat zorgt voor de groeipijn, en wat kun je er aan doen om die op te lossen?

  • Kijk waar je kan optimaliseren, zodat er niet enkel wat druk van de ketel gaat, maar dat je ook ruimte krijgt – zie volgende topic

  • Stel je aanbod en je manier van werken in vraag. Hoe doen collega’s dit? Brengt alles wat ik doe wel op? Moet ik mijn aanbod naar de markt toe aanpassen?

  • Denk ook “out-of-the-box”. Je vindt geen goed personeel. Kan je je aanpak hierin veranderen? Kan je het desbetreffende werk uitbesteden of beter automatiseren, zodat meer kan met minder werkkracht?

Het zijn vaak harde vragen die je jezelf moet stellen, maar hou het doel in het achterhoofd. We gaan verbeteren. Optimaliseren. En hierdoor groeien. Dàt is de opportuniteit die je moet zien.

Maak tijd en ruimte om te groeien

Een veel gemaakte fout die we zien bij bedrijven – niet enkel bij groei – is dat er geen tijd en ruimte wordt voorzien om de dingen aan te pakken. Projecten en ideeën om te groeien en te verbeteren staan op de agenda, maar ze worden steeds naar achter geschoven om plaats te maken voor lopende zaken, brandjes die geblust moeten worden, andere dingen die allemaal dringend zijn.

Verbeteren en groeien moet je mee hoog op de agenda zetten. Zorg ervoor dat iedereen die betrokken moet zijn hier tijd voor kan (en móet) reserveren in zijn of haar agenda. Want als dit niet wordt gedaan, zullen deze personen mogelijk in de toekomst hier helemaal geen tijd meer voor kunnen maken. Omdat ze ontevreden het bedrijf hebben verlaten, of omdat ze door alle stress van de groeipijnen in een burn-out zijn beland.

Je moet dus niet enkel tijd & ruimte maken om je bestaande werking te optimaliseren, maar ook om te werken aan je groei. Inderdaad. Tijd maken om tijd te kunnen maken. Je begrijpt dat dit zeer doordacht moet gebeuren en dat er resultaten moeten geboekt worden. Gebruik deze geblokkeerde tijd dus zo optimaal mogelijk en maak het allemaal meetbaar.

Geld is de belangrijkste brandstof voor elke onderneming

OK, mensen zijn zeker even belangrijk. Maar we moeten zeker praten over geld. Want om te groeien en te veranderen, moet je kunnen investeren.

Zorg dus dat je financiën op orde zijn, en dat je een slimme financiële planning doet van je groeitraject. Durf ook te zoeken naar extra middelen, zodat je de zo noodzakelijke groei kan realiseren met voldoende ruimte en budgetten. Maar: wees hier ook waakzaam en zorg dat je resultaten boekt.

Laat je omringen door professionals

Misschien heb je geluk. Maak je de juiste keuzes en vallen de blokjes netjes op hun plaats. Gelukkig. Je kan doorstarten en de zorgen zijn achter de rug.

Maar wil je jouw succes – en dat van de werknemers in je bedrijf – laten afhangen van geluk? Het kan zeker wel eens fout gaan. En je hebt de plicht om de risico’s tot een minimum te beperken.

Daarom laten zelfs de grootsten der aarde zich begeleiden. Vaak weten ze maar al te goed waar ze niet zo goed in zijn, en hier zoeken ze dan extra expertise voor. Ook jij als ondernemer moet dit zeker doen. En besef: het is geen schande. Integendeel. Het toont dat je met voldoende verantwoordelijkheid en inzicht aan het stuur staat van jouw onderneming. Ook je werknemers zullen zien dat de zaken slim en professioneel worden aangepakt.

Een ander voordeel in deze is dat een externe blik op jouw situatie voor nieuwe inzichten en frisse ideeën kan zorgen. En het zorgt vaak voor meer verandering, omdat er meer en beter geluisterd wordt naar nieuwe gezichten die in jouw onderneming mee komen werken aan verandering en groei.

De volgende stap…

Laten we eens praten over waar jij als bedrijf vandaag tegenaan loopt. Wat je groeipijnen zijn en hoe je denkt deze te moeten aanpakken. Tijdens een gratis strategiegesprek gaan we zeer graag in op jouw vragen en zetten we je op weg om de eerste stappen naar verbetering te zetten. Boek dus gerust een gesprek in via deze link.

Misschien wil je eerst nog wat meer inspiratie opdoen? Kijk dan naar het live webinar “Groeien met je onderneming: hoe pak je dat slim aan?”, of kijk later naar de replay. Je kan je via de onderstaande knop makkelijk inschrijven:

Johan Huygh