Laat je CRM systeem voor jou werken, niet andersom!

Laat je CRM voor jou werken, niet andersom!

Verkoop is de brandstof van jouw organisatie: zonder nieuwe klanten (of het blijven samenwerken met bestaande klanten) zijn er geen inkomsten, en dan valt de hele motor stil.

Het is dus ook een dagdagelijkse zorg van elke ondernemer. En hoe beter je het doet, hoe meer geld er binnenkomt en hoe succesvoller je bedrijf is. Je kan het dus maar beter goed aanpakken.

Het wondermiddel… of toch niet?

Als je iets goed wil doen, heb je daar de juiste tools voor nodig. Het is dus belangrijk dat je jouw verkoop ondersteund met een CRM systeem. Een Excel file of een hoop folders en documenten zullen je niet de structuur en inzichten geven die je nodig hebt.

Dankzij een CRM (Customer RelationShip Management) systeem krijg je die structuur. Je kan per contact bijhouden wat je doet, hoe alles evolueert en wanneer je de volgende actie moet ondernemen. Vaak zijn er nog een aantal extra toeters en bellen die er bv. voor zorgen dat je offertes kan maken, mailtjes kan sturen en documenten kan koppelen.

Klinkt mooi niet? Wel…. Te mooi om waar te zijn. Want een CRM systeem is vaak een lege doos, die jij en je verkopers moeten vullen met de juiste data. Anders werkt het niet. En als het niet goed is opgezet, is het vullen en onderhouden van deze data een ondankbaar werkje. Veel werk, dat niet voldoende opbrengt. En dus gebruikt niemand het goed. En valt het mooie CRM verhaal stil.

Hoe maak je er dan een écht wondermiddel van?

Het allerbelangrijkste in alle digitalisering en het inzetten van nieuwe software, is dat het de situatie moet verbeteren. Voor iedereen. Niet enkel voor de manager, die graag met 1 druk op de knop de laatste verkoopscijfers wil tevoorschijn toveren. Maar ook voor die verkoper die voor zijn job meer ondersteuning wil. Als je daar niet in slaagt, faalt je digitaliseringsproject. Altijd.

Wat is de formule van het wondermiddel dan voor een verkoper?

  • Het invoeren van leads, prospecten en klanten mag niet te veel werk kosten

  • Contactinformatie wordt door het systeem automatisch versterkt, door bv makkelijk LinkedIn gegevens, historiek van deze persoon of zijn/haar bedrijf, financiële cijfers, … te kunnen raadplegen

  • Als de contactpersoon of klant iets doet (denk aan een e-mailtje, een telefoontje, maar ook het inschrijven in een nieuwsbrief, het lezen van de offerte, ….), dan moet het CRM systeem de verkoper hier automatisch van op de hoogte kunnen brengen

  • Als er iets moet gebeuren, zoals bv. opvolgen of nabellen, dan moet het systeem dit pro-actief melden en opnieuw ondersteunen. Ook al is dit in de verre toekomst

  • Aanpassingen of aanvullingen die de verkoper zelf moet doen, moeten snel en eenvoudig kunnen, en moeten altijd een toegevoegde waarde hebben

Dit zijn zeker niet de enige punten. En er is uiteraard een stukje discipline. Iedere verkoper en ook iedere organisatie is anders. Maar als de software meer voordelen dan nadelen voor de verkoper heeft, dan is het succes gegarandeerd!

Automatiseren is de sleutel tot succes

Om je CRM automatisch te voeden met informatie, heb je dus automatisering nodig. Dit is vandaag zeker geen tovenarij meer. Met de juiste tools en een slimme opzet van zowel je marketing en sales geraak je al heel ver. Ik geef een aantal voorbeelden:

  • Mensen die in inschrijven of aanmelden, kunnen automatisch in je CRM worden aangemaakt

  • Ook chats via WhatsApp, LinkedIn of Facebook kunnen op deze manier geregistreerd worden

  • Mails van contacten en klanten kunnen automatisch gekoppeld worden in je CRM.

  • Digitale telefooncentrales en VOIP (Voice Over IP) laten toe ook telefonische contactnames te registreren

  • Dankzij triggers en workflows kunnen zowel in je CRM als daarbuiten bepaalde acties geautomatiseerd worden

  • Vanuit je CRM kan je met 1 klik naar gerichte informatie op andere systemen. Denk aan LinkedIn, Google, Staatsblad, …

  • In je CRM kan je ook vanuit andere systemen, intern en extern, gegevens ophalen. Heeft je klant nog openstaande facturen? Wat was jouw omzet vorig kwartaal met deze klant? En staan er nog klachten of support aanvragen open?

Laat je helpen in wat je nodig hebt en hoe je dit kan realiseren

Weet je niet hoe je hier aan moet beginnen? Of wil je eerst nog wat meer inspiratie opdoen om dit alles effectief aan te pakken en jouw verkoop te versterken en te professionaliseren?

Volg dan 1 van mijn vele webinars. Je bent meer dan welkom om te volgen, live of in replay. Registratie is wel verplicht.

 Uiteraard mag je me ook altijd rechtstreeks contacteren met je vragen. Of lees de andere blogs rond CRM en marketing. Ik deel heel graag mijn visie en kennis.

Succes! — Johan.

Johan Huygh