De kracht van Mind Maps
Toen ik zelf 5 jaar geleden de omslag maakte van papier naar volledig digitaal werken, zocht ik naar verschillende manieren om efficiënter te werken, zonder in te boeten op vlak van capteren van informatie en uitschrijven van ideeën en concepten.
Een aantal dingen hierrond heb ik vroeger al uitgelegd: door bv. meer schermen te gebruiken, krijg je een beter en gelijktijdig zicht op verschillende applicaties en bronnen van informatie. Door gebruik te maken van tools zoals de reMarkable vervang je papieren notablokken door een sterk, compact en handig equivalent.
Maar: je hebt ook nood aan het beperken van wat je schrijft. Daarom ben ikzelf ook meer en meer met mind maps gaan werken. En ik heb hierbij vast moeten stellen dat het een zeer krachtige manier is om gestructureerd en ongelimiteerd ideeën uit te werken en te documenteren. Iets wat ik bijna dagdagelijks doe in mijn job.
Wat zijn Mind Maps?
Hieronder vind je een algemeen voorbeeld van een mindmap. Het concept is dat je stapsgewijs rond een topic (beeld of woord(en)) alles uitspit wat van belang kan zijn en/of de informatie versterk.
Ik gebruik het vaak om:
Een (intake) gesprek voor te bereiden. Wat zijn de belangrijkste te bespreken topics en wat mag ik niet vergeten te vragen? Wat is belangrijk en wat niet?
Een samenvatting te maken van een situatie van een klant. Op basis van de gesprekken die ik heb met de mensen, maak ik een mind map en merk ik snel waar ik nog informatie ontbreek of waar zaken nog onduidelijk zijn.
De verschillende “werkpunten” uit te werken die ik bij een klant zie. Door alles wat aangepakt kan worden op deze manier op te lijsten, vergeet je geen mogelijke oplossingen én kan je die daarna ook nog beter ordenen om op die manier hoofdzaken en bijzaken te onderscheiden
….
Ik merk vandaag nog steeds dat mind maps me écht vooruit helpen. Omdat ik met meerdere projecten en klanten gelijktijdig moet bezig zijn, verlies ik soms wat overzicht. En soms kan een dossier zo complex worden, dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Op dat moment kan alles nog eens uittekenen in een mind map ervoor zorgen dat je terug een duidelijk beeld krijgt van wat er allemaal speelt, wat hoofd- en bijzaak is, en waar en hoe je nu verder actie moet ondernemen.
Meer info rond Mind Maps
De mogelijkheden zijn eigenlijk eindeloos. En, omdat er heel wat interessante apps zijn op zowel laptop als tablet, kan je makkelijk verderwerken op alles wat je al hebt uitgetekend. Een zeer goede software is Simplemind (https://simplemind.eu/), maar er zijn nog heel wat andere oplossingen.
Op mijn YouTube kanaal heb ik een aantal youtube tutorials verzameld alsook een introductie door Tony Buzan, de bedenker van het concept.
Efficiëntie en digitaal werken
Naast mind maps zijn er nog een aantal interessante tips & tricks die ik je kan geven om efficiënter te werken en – indien gewenst – jouw papierberg behoorlijk te verkleinen. In de andere blogs op mijn website kan je nog heel wat andere ideeën opdoen.
Daarnaast geef ik elke maand een webinar boordevol waardevolle informatie. Zin om eens zo’n gratis webinar te volgen? Bekijk dan de reeds ingeplande webinars en schrijf je in:
Kan je niet op de voorziene data of uren? Geen nood, schrijf je toch in want dan kan je na het live event uitgesteld kijken, wanneer het jou maar past. Als dàt niet efficiënt is 😊
Tot binnenkort,
Johan.