Hoe ondernemers en accountants elkaar kunnen versterken

Als ondernemer merk ik zelf hoe belangrijk cijfers zijn. Vooral het inzicht hierin is een belangrijk voordeel waardoor je slim en strategisch voor jouw bedrijf de juiste keuzes kan maken.

Hetzelfde geldt ook voor de accountant: hoe meer hij of zij een concreet zicht heeft op de situatie van de onderneming, hoe beter er kan worden geanticipeerd of ingegrepen op bepaalde situaties. En concreet advies kan worden gegeven.

Vandaar dat ik in deze blog heel graag inzoom op dit onderwerp, om inzicht te geven in het hoe en waarom ondernemers en accountants meer en beter moeten samenwerken.

Kamal heeft helemaal gelijk!

Zalig om te kijken naar “Andermans Zaken”. Wat Kamal Kharmach hier doet, is voor sommige ondernemers – en ook voor Jan Modaal – een eye opener. Er zijn 2 dingen die gezegd worden in dit programma die helemaal waar zijn, en die ik zelf bij gesprekken vaak gebruik:

  • Bedrijven gaan niet failliet omdat ze verlies maken. Bedrijven gaan failliet omdat ze hun leveranciers niet meer kunnen betalen

  • Een bedrijf hebben, en jezelf geen of een heel klein loon uitbetalen? Dan heb je eigenlijk een (dure) hobby, geen bedrijf

In beide gevallen gaat het over geld. Cash op je rekening. Ruimte om ook jezelf als ondernemer loon naar werken te geven. Het is duidelijk dat een goed zicht op je geldzaken hebben enorm belangrijk is.

Daarnaast: niet elke ondernemer begrijpt boekhouding, integendeel. Het is een complexe materie, waar terecht mensen zich in moeten specialiseren. Maar het is wel belangrijk om de cijfers voldoende te begrijpen, zodat je kan handelen naar elke situatie die zich stelt.

 If you pay peanuts, you get monkeys

Of in dit geval: een slechte accountant of dienstverlening. Want het is helemaal waar. Als je goed wil ondernemen, moet je je laten omringen door de juiste mensen. Je financiële expert is daarbij de belangrijkste. Zorg dus dat je in zee gaat met iemand die jou ondersteunt, cijfers inzichtelijk maakt en jou concreet kan adviseren op het juiste moment.

Stuur je nog elk einde kwartaal jouw (digitale) map met boekhoudstukken en facturen naar je accountant? Heb je enkel na afsluiting van je boekjaar zicht op wat er het afgelopen jaar gebeurd is met jouw onderneming? Weet dan dat je niet in de meest gunstige situatie zit. Vandaag de dag zijn er heel wat mogelijkheden:

  • Met de juiste digitale tools kan je vrijwel dagelijks nieuwe documenten opladen en laten verwerken

  • Dankzij herkenningstechnologie kunnen deze documenten automatisch worden verwerkt, geboekt en kunnen de achterliggende cijfers worden bijgewerkt

  • Met slimme rapporten en interpretatie van gegevens kan je als ondernemer op elk moment en vanop elk apparaat een zicht krijgen op de huidige situatie van je onderneming en je cijfers.

Besef dat jouw concullega’s vandaag misschien wél zo een tools ter beschikking hebben. Zij hebben dus een concurrentieel voordeel. Bovendien is het eenvoudigweg heel wat comfortabeler als je continue mee aan het stuur kan zitten, terwijl je accountant je met concrete raad en daad kan bijstaan wanneer dat nodig is.

De digitale tools zijn vaak niet zo duur – en ook een voordeel voor de accountant, maar die raad en daad, daar betaal je vaak extra voor. Opnieuw, je accountant is je financiële raadgever. Hierin investeren zal zeker renderen.

Wees een raadgever, niet gewoon “de accountant”

Aan de kant van de accountant is er ook een grote verantwoordelijkheid. Naar je klanten toe, maar ook naar jezelf toe. Want de wereld zit in een zeer sterke en steeds versnellende digitale evolutie, en daar kunnen jouw klanten en jouw accountancy-kantoor enorm veel vruchten van plukken.

We moeten eerlijk zijn, een behoorlijk deel van boekhoudwerk is het verwerken van documenten en data. Het is een zeer repetitief werk, met weinig toegevoegde waarde. Integendeel, wat je manueel doet kan je fout doen. Gelukkig gaat ook voor de accountant de technologie snel vooruit:

  • Met UBL worden factuurgegevens concrete data, die fouten en foute verwerking uitsluiten

  • Ook de herkenningstechnologie, ondersteund door AI en Machine Learning, wordt slimmer en slimmer

  • Meerdere initiatieven vanuit o.a. de overheid, zoals de verschillende gedigitaliseerde diensten en Peppol, zorgen voor meer efficiëntie en mogelijkheden voor automatisering

Niet enkel je klant kan dus een voordeel halen uit die digitale tools, ook jij als accountant kan stoppen met het ondankbare apenwerk (sorry voor de term), en de vrijgemaakte tijd gebruiken om je klanten kwalitatieve dienstverlening te geven en meer te focussen op advies. Het vrij en transparant beschikbaar stellen van de gegevens is daarbij een zegen, zeker geen dreiging. Klanten voelen zich meer betrokken en zullen ook graag de “verplichte accountant” omruilen voor iemand die hen effectief strategisch en financieel kan begeleiden.

Ondernemer en accountant versterken elkaar

Met de juiste tools en aanpak wordt de financiële kant van elk bedrijf een sterke hefboom om slim en strategisch te ondernemen. Bezig zijn met de boekhouding wordt ook plezant, omdat je de impact ziet van elke factuur en elke investering. En als je die cijfers ziet, dan wil je ook weten wat je ermee kan doen en hoe je die winst of die cash op je rekening het beste kan omzetten in ondernemingswaarde. Je accountant is daarbij je beste raadgever. Met inzicht voor beide partijen op de huidige situatie kunnen ook de beste beslissingen worden genomen.

Wil je hier zelf ook de juiste stappen in maken?

Of je nu ondernemer of accountant bent – of beide, het is niet altijd eenvoudig om te weten hoe je zelf met de bovenstaande inzichten en mogelijkheden aan de slag gaat. Ik nodig je graag uit om via de onderstaande knop een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te boeken om je huidige situatie te bekijken en de beste aanpak te bepalen zodat je zelf ook helemaal mee bent met deze manier van werken.

Daarnaast ben je altijd welkom op 1 van de vele webinars die ik geef rond onder andere het bovenstaande topic. Je kan alle reeds geplande webinars hier terugvinden.

Johan Huygh