Barcode scanning, hoe werkt dat nu precies?!
Heb je nog geen barcode scanning systeem? Voor bedrijven is het vaak de meest logische volgende stap, nadat ze ingestapt zijn in een (ERP software met) magazijn beheer software. Maar toch zie ik het vaak daar haperen…
Of, je hebt nog geen systeem. Je denkt eraan om je magazijn aan te pakken, maar je weet niet waar te beginnen. Je ontbreekt ook de kennis van dergelijke systemen en je blijft dus ter plaatse trappelen...
Nochtans is barcode scanning een fantastische hulp in jouw magazijn. Het zorgt voor meer structuur, laat heel wat minder fouten toe en vooral: het is zeer efficiënt. Daarom vat ik hieronder even samen wat het precies allemaal inhoudt, en wat er allemaal mogelijk is.
Barcodes voor producten en locaties
De eerste stap is uiteraard de barcode zelf. We kennen allemaal de barcodes die in de supermarkt vlotjes aan de kassa worden gescand. Vaak hebben de producten in je magazijn ook al barcodes. Met het juiste materiaal kan je deze scannen en met de juiste software kan je dan ook trans acties verwerken op basis van deze codes.
Heb je nog geen barcodes (op bepaalde producten)? Je kan er zelf afdrukken. Met je magazijn software kan je op de juiste moment (bv. wanneer de producten binnenkomen in je magazijn) labels afdrukken en kleven. Probleem opgelost!
Ook op je opslaglocaties kan je barcodes gebruiken. Dit kunnen vaste productlocaties zijn (daar gebruik je typisch je product barcode als barcode, en zet je in het systeem waar het product steeds ligt) of zgn. zwevende locaties, waarbij je bij het wegleggen van een product de locatie koppelt aan je product. Zo kan je het de volgende keer makkelijk terugvinden.
Voor locatiebarcodes zijn er speciale, slijtvaste barcodes en ook allerlei systemen om bv. in de hoogte te kunnen werken.
Scannen aan de werkstations of op de werkvloer
Barcode scanning kan je het beste toepassen op de werkvloer, door middel van mobiele scanners. Denk aan een stevige smartphone met een ingebouwde barcode scanner en een handige software om jouw magazijnactiviteiten uit te voeren.
Indien je werkt met vorkliften en dergelijke, zijn er uiteraard ook vast monteerbare systemen. Bovendien zijn er barcode scanners die – in combinatie met de juiste barcodes – je laten scannen vanop grotere afstanden, dus ook vanuit je vorkliftstoel.
Als alternatief kan je natuurlijk ook scannen aan een vast werkstation. Maar: in praktijk laat dit meer fouten toe – omdat je niet ter plaatse kan valideren of iemand het juiste product neemt. Correcties kosten dus tijd en veel extra rondloopwerk. Bovendien is bij deze manier van werken papier onontbeerlijk – met mobiel scannen kan je volledig papierloos en sneller werken.
Ondersteuning voor de verschillende processen op je magazijnvloer
Uiteraard zijn er heel wat software oplossingen op de markt. Soms zit er een uitstekende oplossing bij je ERP- of magazijnbeheer software. Soms kan je beter kiezen voor een scan oplossing die slim kan integreren met wat je hebt. In elk geval kunnen de functionaliteiten zeer uiteenlopend zijn:
De logische zaken zoals inslag van goederen, het wegzetten in het magazijn, het verplaatsen van goederen en het picken van bestellingen zal je steeds terugvinden
Sommige oplossingen laten ook toe om bv de goederenontvangst en het verzenden van goederen op te volgen, al dan niet met laadplanning
Voor kwaliteitscontrole kunnen er extra functionaliteiten worden voorzien
Inventarisatietools laten soms toe om ook door het jaar door aan “cycle counting” te doen
…
Minder fouten en betere sturing van je magazijn
Door gebruik te maken van dergelijke applicaties en barcode scanning kan je slimmer laten werken. Zo kan het toestel aan de gebruiker de juiste prioriteit bepalen en dus zeggen welke pickbon eerst moet afgehandeld worden. Of, kan je met nog slimmere software meerdere pickbons combineren en de gebruiker de meest optimale route laten lopen om met zo weinig mogelijk stappen zo veel mogelijk werk te verzetten.
Ter plaatse kan je elk product scannen, en zo valideren dat je zeker het juiste product neemt. En, bij wegzetten van goederen kan je de locatiebarcode laten scannen zodat je kan valideren of het product op de juiste plaats wordt weggezet. Opnieuw kan slimmere software hier ook weer helpen om aan te geven waar een product moet staan en wat de kortste route is.
Durf te vragen en bij te leren!
Ga zeker eens op onderzoek uit. Weet ook dat scanoplossingen zeker niet onbetaalbaar zijn, ook niet voor de kleinere KMO. Een goede kosten-baten analyse zal je ook helpen te begrijpen wat het jou zal opbrengen. Want vergeet niet, al die fouten en al die vertragingen door het werken op papier kosten jou vandaag ook veel geld!
Regelmatig geef ik webinars over onder andere bovenstaande topics. Kijk gerust via de onderstaande knop en schrijf je in:
Kan je niet op de voorgestelde dagen/uren? Geen probleem, als je je inschrijft kan je ook uitgesteld kijken. Succes!