En, wat is jouw (financieel) plan?

Als ondernemer ben je jouw droom en passie gaan verwezenlijken. Gestart met volle moed, een vrij goed idee van wat je wilde gaan doen, maar vaak geen idee hoe je het allemaal moet aanpakken.

En wat blijkt? Ondernemen is hard werken. Want je moet met heel wat rekening houden. Je passie, die kan je zeker doen. Maar alle extra taakjes die er bijkomen zorgen voor heel wat extra werk. Bovendien heb je niet de vaste financiële zekerheid van iemand in loondienst, en dat geeft je nog heel wat meer stress.

Hard werken geeft je geen garantie op succes. En ook ondernemen op je buikgevoel kan soms nodig zijn, maar dat werkt zeker niet altijd. Tijd dus om wat je doet zeker eens tegen het licht te houden.

Misschien moet je nog starten als ondernemer. Wees dan al je voorgangers te slim af, en maak een plan. Nee, niet het standaard business plannetje dat je nodig hebt om jouw BTW nummer te bemachtigen. Nee. JOUW plan. Hoe jij het gaat aanpakken. Wat jij nodig hebt om succesvol te zijn.

Hoezo, MIJN plan? Wat moet ik dan allemaal plannen?

Allereerst: je plan is nooit helemaal klaar. Er zijn zoveel dingen die anders kunnen lopen. Ik denk dat de pandemie het schoolvoorbeeld is van iets dat niemand ooit had verwacht. Je plan loopt nooit helemaal zoals je had verwacht. Zowel negatief als positief. Een plan moet je dus bijsturen en verbeteren.

Weet waar je met je onderneming naartoe wil, waar je binnen 1, 3, 5 of 10 jaar wil staan en maak hiervoor een zo concreet mogelijk businessplan. Dit is uiteraard geen garantie dat je zal slagen, maar je hebt een leidraad en je zal sneller merken als het fout loopt … of net beter gaat.

Een belangrijk stuk van je plan is de financiële kant. Samen met Kris Verreyken, die als freelance CFO heel wat kleine en grote bedrijven ondersteund in een goede aanpak op financieel vlak, geef ik in deze blog hier graag onze kijk op.

Hoe maak je een financieel plan

Allereerst: een financieel plan mag niet beperkt blijven tot een zuivere resultatenrekening. Wat jij of uw bedrijft verdient of in de toekomst zal verdienen wordt niet enkel bepaalt door het boekhoudkundig resultaat maar door de cashflow die je zal genereren, en dat is nog een andere oefening.

Cash is zéér belangrijk. Je moet je leveranciers kunnen betalen. Jouw loon kunnen betalen, Maar zeker ook: je BTW, sociale zekerheid, verzekeringen, … kunnen betalen.

Als je dat niet kan, speel je met vuur. Een beschikbare pot met geld is iets waar, naar ons aanvoelen, in de praktijk nog veel te weinig rekening mee wordt gehouden. Men schiet pas wakker als de cash dreigt op te drogen of als de kas al leeg is.

Vroeger kon je dan nog wel eens even bij de bank aankloppen voor een kaskrediet of lening, maar in het post corona tijdperk hanteren alle financiële instellingen nog strengere normen waardoor dit minder en minder een optie is. Zeker voor de KMO en solo ondernemer is dit vandaag vaak een doodlopende straat. En, zelfs als ze je wel een reddingboei toewerpen, dan zal je dit vroeg of laat moeten terugbetalen met cash die je uit uw activiteit hebt gegenereerd. Je zal trouwens ook op voorhand moeten kunnen aantonen hoe je die gaat genereren.

Dus: zeggen dat een kasplanning belangrijk is, is een understatement …. Het is van LEVENSBELANG voor uw bedrijf en dus ook voor jou persoonlijk.

Dat wil uiteraard niet zeggen dat plannen altijd lopen zoals ze zijn uitgetekend, of dat er door onvoorziene omstandigheden of een gevoelsmatige beslissingen soms bochten zullen worden gemaakt. Maar: alles start met een doel en een plan om dat doel te bereiken.

Leer en stuur tijdig bij

Een plan is geen statisch gegeven maar moet constant worden geëvalueerd en daar waar nodig tijdig worden bijgestuurd. Elke ondernemer moet minstens 1 keer per kwartaal zijn of haar plan herbekijken en daar waar nodig bijsturen. Hoe groter je financiële risico’s, hoe meer je moet bijsturen.

Dit geldt zeker ook als er zich een onverwachte kost, opbrengst of andere actie met een grote impact heeft voorgedaan, want dit heeft ongetwijfeld impact op de toekomst van de business en de cash.

Jouw plan als beleidsinstrument

Maak een kasplanning niet om als een mooie grafiek tegen uw muur te hangen maar gebruik het als een beleidsinstrument om de koers uit te zetten en vervolgens vakkundig te navigeren naar het gewenste doel. En wees gerust: dat traject zal nooit in een rechte lijn lopen!

Interesse in meer inzichten ?

Regelmatig geef ik webinars over onder andere bovenstaande topics. Kijk gerust via de onderstaande knop en schrijf je in:

Passen de voorgestelde data of uren niet? Geen probleem! Als je je inschrijft ontvang je ook een replay link zodat je elk webinar kan bekijken wanneer het jou het beste past. Succes!

 — Johan Huygh, Kris Verreyken

Johan Huygh