Hoe is jouw relatie met je werknemers?
Een bedrijf runnen, het was altijd je droom en je hebt ondertussen heel wat bereikt. Toch voelt er iets niet goed. Je merkt dat er een serieuze kloof ontstaan is tussen jou als werkgever en de mensen op de werkvloer.
Als ondernemer groei je vaak van een klein initiatief naar een echt bedrijf. En met die evolutie verdwijnt vaak het “familiegevoel”, die groep mensen waarmee je samen iets mee uit de grond hebt gestampt, waar je vroeger elke vrijdag een pint mee ging pakken, niet omdat het moest, maar gewoon omdat iedereen daar zin in had.
Of misschien ben je als leidinggevende in een groep “gesmeten”, mensen die je eigenlijk nog niet kende en waarmee je nu een vertrouwensrelatie moet opbouwen. Maar dat is niet eenvoudig. Hoe krijg je die vertrouwensband? En vooral: hoe verdien je die?
Vertrouwen is goed, controle is beter
Een zinnetje dat mijn vrouw wel eens gebruikt als ik iets vergeten ben te doen en ze mijn daar met plezier op deze manier op wijst. Het is maar om te lachen. Maar op de bedrijfsvloer heerst dit gevoel soms echt. Mijn baas is er om mij te controleren. Ik kan niet met hem/haar praten, want dat wordt misschien tegen mij gebruikt. Als hij/zij met mij wil praten, is het om uit te zoeken of ik het wel allemaal juist heb gedaan. En als ik met een voorstel afkom, valt het in dovemansoren en gebeurt er niks mee. Of het moet in zijn/haar voordeel zijn.
Deze situaties komen veel meer voor dan je denkt. Je bent niet alleen. Zeker als er veel op je bord ligt, is er minder tijd om te werken met je mensen, en ben je vooral bezig met het werken aan betere resultaten en brandjes blussen. Je wordt reactief, niet proactief. En reactief is altijd meer controlerend.
Nochtans kan het zeker anders. En bovendien: het is superbelangrijk! Een controlerende organisatie staat evolutief stil of gaat zelfs achteruit. En we willen net vooruit…. Maar hoe?
Je mensen zijn de belangrijkste assets van je bedrijf
Besef goed: je mensen zorgen ervoor dat het allemaal gebeurd. Je mag een propvol magazijn met super deluxe producten hebben, iemand moet ze verkopen, aankopen, maken, verpakken, versturen, factureren, …. En dat doen je mensen. Koester ze dus en zorg dat ze het goed hebben.
Zet hun noden dus meer op de agenda. Praat met je mensen en luister naar hun wensen, noden en frustraties. Pak deze aan en zorg dat ze merken dat hun input er effectief toe doet. Op die manier krijg je ook het gevoel dat je voor hen werkt, en niet (alleen) andersom. En zo moet het ook zijn. Elke schakel in de ketting is superbelangrijk, en doet jouw bedrijf of afdeling werken zoals het moet. En beter.
Samen werken aan verbetering laat je bedrijf groeien
Die pint gaan pakken, dat ligt misschien moeilijk. Je blijft wel een beetje de baas. Maar daar gaat het ook niet over. Het gaat over samen werken aan een beter draaiend bedrijf. Waardoor jouw werknemer geen onnodig dubbel werk moet doen, en die oude software die altijd blijft hangen of die defecte machine die eigenlijk al lang moest vervangen zijn eindelijk worden vervangen door de oplossing die hij of zij nodig heeft. En als de baas er ook wel bij vaart, is dat zeker meegenomen.
Hoe neem je de eerste stappen?
Zet niet gewoon de deur van je kantoor open. Start met een aantal initiatieven die noden op de werkvloer aanpakken. Toon interesse in wat de mensen dagdagelijks doen, en pak hier en daar al wat kleine dingen aan. Zoek een aantal ambassadeurs in je bedrijf en bespreek met hen hoe je structureel een aantal zaken in je bedrijf kan verbeteren, voor je bedrijf maar zeker ook voor de mensen. Het eerste “project” is het moeilijkste. Zodra je dit in beweging krijgt, zal je merken dat de volgende projecten veel vlotter gaan. Omdat je de mensen laat zien dat het kan. Dat zij mee deel uitmaken van het bedrijf, en dat het besef er is dat vooral zij weten wat er anders en beter kan.
En wees gerust: je bedrijf zal er beter van worden. Je gaat niet langer brandjes blussen, maar structureel werken aan je groei. Je zal niet meer controleren, maar opvolgen. En met die gegevens de mensen nog beter ondersteunen. Een lager verloop en meer positieve vibes op de werkvloer doen de rest.
Interesse in meer?
Met ToManage helpen we bedrijven om bedrijfsprocessen aan te pakken. In vrijwel alle gevallen komt hier ook een belangrijk menselijk aspect aan te pas. Daarom dat we rotsvast geloven in een “bottom-up” benadering, waarbij we eerst aan de slag gaan met de werkvloer, om pas later te gaan luisteren naar de noden van het management. Niet alleen merken we dat de werkvloer zeer praktische oplossingen heeft die écht werken, maar ook dat men bij het management niet voldoende op de hoogte is van wat er effectief allemaal speelt. Bovendien blijken de doelen van werkvloer en management zeer gelijkaardig en is een win-win voor iedereen mogelijk.