Sorry schat, ik moet weer werken vanavond…
Ondernemen is hard werken. Klopt, zeker als je op korte termijn veel wil bereiken. Het idee dat een eigen zaak hebben wil zeggen dat alles vanzelf gaat en dat je veel meer geld gaat verdienen als in loondienst, is vrijwel altijd fout. Je kan natuurlijk geluk hebben. Maar als het zo eenvoudig zou zijn, zou dan niet iedereen gewoon ondernemer worden?
Maar veel (solo) ondernemers werken heel hard zonder het gewenste resultaat. En dit vaak ten koste van de gezondheid, het sociale leven of het gezin. Als dat het geval is, dan ben je niet goed bezig. Dat moet je aanpakken.
Hoe kan je dat evenwicht vinden? Hoe zorg je dat je werk(uren) zorgen voor resultaat – op korte of lange termijn? En hoe zorg je voor de juiste evolutie in je werk en je resultaat?
Hoeveel moet je verdienen?
Ik denk zelf heel rationeel. Ik ben niet veel bezig met mindfullness, persoonlijke ontwikkeling en zoeken naar de innerlijke balans. Helemaal niks mis mee, voor de duidelijkheid. Maar ik zit zo niet in elkaar. Ik kijk naar de parameters: tijd, geld, resultaat, actie en reactie. Dus: om te weten hoe hard je moet werken, wil ik dus eerst weten hoeveel je moet verdienen.
Vaak zie ik mensen die zich bijna kapot werken. Zo veel mogelijk werken, om zo veel mogelijk omzet te draaien, zodat ze zeker tot een positief resultaat komen. Als je dan doorvraagt, merk ik dat ze eigenlijk geen plan hebben. Geen zicht op hoeveel euro’s ze eigenlijk moeten binnenhalen om tot het gewenste resultaat te komen. En dan loop je het risico dat je je kapotwerkt. Maar voor wat precies?
Het verhaal andersom bestaat ook: te hard chillen. Niet denken aan bepaalde kosten die ondernemen en een BTW nummer hebben met zich meebrengen. Te weinig omzet creëren en dus niet uit de kosten geraken. Vaak is het ook moeilijk om dat soort fouten op korte termijn op te vangen. En dan ga je paniek-ondernemen. Dag en nacht werken om de put te vullen.
In elk geval: zorg dus dat je weet welke omzet er nodig is. In diensten is dat om te rekenen in je uurprijs en aantal uren dat je dus “billable” moet zijn. In producten is dat verkoop-aankoop + alle indirecte kosten. Als je de cijfers goed kan uitwerken kom je dan op een aantal te maken/te verkopen producten uit.
En daar heb je al een mooie basis. Want dan weet je al hoeveel uren je elke week of elke maand effectief moet werken om die omzet te genereren. En daar kan je veel van leren.
Wees écht zelfstandig en bepaal zelf wat je moet doen – en niet moet doen
Je begrijpt dat het bovenstaande een heel belangrijke basis is. Dit kan ervoor zorgen dat je – op basis van een “normale werkweek” van bv. 40 uur kan kijken wat er overblijft om niet-betalend werk te doen.
Je móet niet elke avond en weekend werken. Dat maakt je geen stoere ondernemer. Uiteraard kan het. Maar dan moet het een bewuste, gecontroleerde keuze zijn. Je mag geen slaaf worden van je onderneming.
Het is belangrijk dat je met de overgebleven tijd alles wat nodig is als onderneming kan invullen. Ik denk dan aan je administratie, je sales & marketing. Maar ook aan werken AAN je onderneming. Uitwerken van nieuwe ideeën. Dingen bijleren. Partners zoeken. Producten en diensten ontwikkelen. Groeien als persoon en als onderneming.
Als je merkt dat dit allemaal meer tijd vraagt dan dat je eigenlijk hebt (binnen die 40 uur), dan moet je hier aan sleutelen. Hoe kan je bepaalde administratie, sales en marketing processen vereenvoudigen? Welke software kan je hiervoor gebruiken? Kan je dingen uitbesteden?
Plannen en organiseren
Ik hoor het graag. Al die trukjes en tools om je beter te organiseren en je dagen slimmer te plannen. Realiteit leert me dat dit voor iedereen anders werkt. Voor sommigen is het vast inplannen van de wekelijkse administratie een must. Voor anderen – waaronder ikzelf – werkt dit niet. Ik wil administratie doen wanneer ik hier zin in heb 😉 – maar je moet dan wel de discipline hebben om met deadlines te werken en de momenten dat je zin hebt goed aan te grijpen. Voor mij wil dat ook zeggen dat ik aan mijn klanten veel vrijheid vraag – maar dus dan ook weer veel flexibiliteit terug geef.
Interesse in meer inzichten?
In deze blog ging ik ever dieper in op het beter onder controle krijgen van je ondernemerschap. Dit en heel wat andere efficiëntie verbeteringen bespreek ik regelmatig in mijn verschillende webinars. Klik hieronder om te kijken wat er momenteel reeds op de agenda staat voor de komende maanden:
Kan je niet op de voorziene dagen of uren? Geen probleem! Na het Webinar krijg je steeds toegang tot de replay, zodat je kan kijken wanneer het jou het beste past.
Tot dan!