Hoeveel geld staat er bij jou in je magazijn?
Iedereen met een magazijn, klein of groot, heeft daar in moeten investeren. Elk artikel dat je daar hebt liggen, heb je moeten kopen. Met als bedoeling om het met winst te verkopen, of het in je dienstverlening te gebruiken en uiteraard dan ook door te rekenen.
Maar hoeveel koop je aan? Hoe kan je een goed evenwicht vinden tussen beschikbaarheid en investering? Hoe moet je ervoor zorgen dat alles op het einde van de rit effectief rendabel is, en niet een kost is die je als bedrijf zelf moet dragen?
Lead tijden en minimum voorraden
Een eerste ding dat je al zeker kan proberen is te gaan werken met lead tijden en mininum voorraden. De lead tijd is de tijd die (in het ergste geval) nodig is tussen het bestellen bij de leverancier en het ontvangen van het materiaal in je magazijn. De minimum voorraad is het aantal items dat je nodig hebt om de tijd tussen de bestelling en de levering op een veilige manier te overbruggen.
Als je deze 2 zaken weet, kan je ervoor zorgen dat je niet te veel stock neemt, of het risico loopt op een stockbreuk. Het is met andere woorden op vlak van kosten/baten het meest interessante.
First in, First out
Een ander principe dat je moet toepassen is First In - First Out, ook wel bekend als FIFO. Hierbij zorg je dat wat je het langst geleden hebt ingekocht, ook het eerste verbruikt. Waarom je dit doet? Om ervoor te zorgen dat je goederen niet te lang in je magazijn blijven staan. Als je oude voorraad niet eerst gebruikt, zal dit stof vergaren, mogelijke schade krijgen of defect geraken. Logisch dus ook dat FIFO in onder andere de voedings- en medische sector een heilig principe is. Maar ook voor andere types goederen is dit best toe te passen.
Dode stock vermijden
Een derde zaak waar je op kan werken, is dode stock. Omdat ook jouw business en jouw markt continue in beweging is, zijn er in jouw magazijn zeker goederen die minder populair worden. Of, door een buitenkansje heb je in het verleden een voorraad van een bepaald product opgeslagen, maar heb je nog niet de kans gezien deze extra stock terug te verkopen. Deze dode (of stilstaande) stock moet je wat extra aandacht geven. In praktijk wil je deze stock zo snel mogelijk tegen een zo goed mogelijke prijs verkopen. Hoe langer deze stock blijft staan, hoe minder het waard is. Wees je daar van bewust. Enkel een schaars product kan later mogelijk meer waard zijn.
Spaarpotje
Besef ook altijd dat er in jouw magazijn een behoorlijk kapitaal staat. Als je dus even wat minder gaat, kan je bv. kijken of je niet meer omzet kunt halen uit deze bestaande stock. Zo stel je nieuwe aankopen uit en kan je meer cash genereren. Als het dan wat beter gaat, stuur je opnieuw bij.
Toch merk ik dat veel bedrijven zich zondigen aan een soort hamstergedrag. Net zoals een regelmatige inventarisatie is een regelmatige opkuis van hamsterstock belangrijk. Je kan dit soort stock omzetten in geld, en dat geld kan je verstandiger investeren.
Een magazijn kan je op zoveel manieren optimaliseren…
In deze blog had ik het nu vooral even over je stockwaarde. Er is uiteraard nog veel meer dat komt kijken bij het slim organiseren van een magazijn. Ik geef regelmatig webinars, onder andere over dit onderwerp, waar ik nog een aantal andere inzichten geef.
Kan je niet op de voorgestelde dagen of uren? Geen probleem! Na het Webinar krijg je toegang tot de replay, zodat je kan kijken wanneer het jou het beste past.
Tot dan!