Waarom geld wél het belangrijkste is voor een ondernemer
Zo nu en dan hoor ik wel eens de opmerking dat geld niet alles is. Daar ben ik helemaal mee akkoord. Maar het is wel de basis van ondernemen. En dat mag je als ondernemer niet en nooit uit het oog verliezen.
Bij het begeleiden van solo ondernemers merk ik dat men daar niet voldoende mee bezig is. Of, wel mee bezig is, maar geen zicht op heeft.
In deze blog ga ik hier graag op in.
Cash op je rekening is het allerbelangrijkste
Misschien heb je ook naar “Andermans Zaken” gekeken op TV. Ik wil Kamal een grote dankjewel zeggen om hetvolgende duidelijk te stellen:
“Bedrijven gaan niet failliet omdat ze verlies maken. Bedrijven gaan failliet omdat ze hun leveranciers niet meer kunnen betalen”.
Helemaal waar. Als je zorgeloos wil ondernemen, is geld op je rekening een basisbehoefte. En bij voorkeur eigen geld. Hiermee bedoel ik dat leningen ook moeten terugbetaald worden. En investeerders ook altijd een return verwachten op een bepaald moment.
Daarbovenop is het best niet je spaargeld. Dat mag uiteraard, en je zal inderdaad je leveranciers wel kunnen betalen, maar het is al zuurverdiend geld. Het terug in je zaak stoppen is dus een beetje bedrog aan jezelf. Elke euro die je zelf privé in je zaak stopt, moet je ook bekijken als een investering. En investeringen moeten renderen.
Krijg zicht op je kosten, vandaag en in de toekomst
De grootste vijand van je cashflow zijn onverwachte rekeningen. En kijk, daar is net iets wat eigenlijk niet kan. Geen enkele rekening is onverwacht. En als ze dat wel is - omdat je onverwacht een herstelling moet laten uitvoeren of je een nieuwe auto moet aanschaffen bijvoorbeeld - dan moet je daar ook ruimte voor hebben.
Maar goed: welke kosten kan je verwachten? Sommige zaken zijn duidelijk, omdat ze zeer regelmatig terugkomen. Denk aan huur, maandelijks te betalen licenties, de kosten van je V.A., en het loon dat je je maandelijks geeft. Daarnaast heb je eventueel aankoop van grondstoffen en andere producten voor je productie.
Kosten die per kwartaal komen of per jaar, dàt zijn de gevaarlijke. Want ook al zijn ze niet onverwacht, dat worden ze wel. RSZ, verzekeringen, belastingen. Meestal hoge bedragen. Plan deze kosten dus in zodat ze niet meer onverwacht zijn.
BTW is ook zo’n gevaarlijke kost. Natuurlijk, als je veel BTW moet betalen, wil dat ook zeggen dat je goede inkomsten hebt. Maar toch doet zo’n hoog BTW bedrag behoorlijk pijn. Ook deze moet je gewoon voorzien, en met een paar truukjes kan je het bedrag ook behoorlijk goed inschatten.
En dan de laatste voor deze blog: de RSZ regularisatie. Ik vraag me af hoeveel bedrijven die 3 jaar oud zijn zich hier op stukbijten. Want: in de eerste 3 jaar betaal je een geschat bedrag. In het 3de jaar krijg je de afrekening van het eerste jaar - de regularisatie. Als je jezelf veel loon uitbetaald, kan dit een hoog, zelfs heel hoog bedrag zijn. Ook al stelt je boekhouder je gerust, wees hier heel duidelijk over: zorg dat je exact weet wat je moet betalen. Vandaag, maar ook binnen 3 jaar. Want elk jaar komt diezelfde regularisatie terug.
Interesse in meer?
Ik geef toe, dit is een lange tekst. Als je tot hier bent geraakt, wil dat zeggen dat ik je aandacht heb kunnen vasthouden.
Ik werk graag voor solo ondernemers. Omdat ze met hun passie bezig zijn. Ik help ze om efficiënter te worden. En één van de vragen die ik daarbij oplos is “Hoe hard moet ik eigenlijk werken om genoeg geld te verdienen?”. Want als je weet hoeveel kosten je maakt, weet je ook hoeveel je moet verdienen. En dan weet je dus ook hoe hard je moet werken om tot aan dat bedrag te komen.
Regelmatig organiseer ik gratis Webinars, waar ik over dit soort zaken extra tips & tricks geef. Klik hieronder en schrijf je in:
Passen de voorgestelde data en uren niet? Geen probleem! Als je je inschrijft krijg je ook de link naar de replay, die je dan kan bekijken wanneer het je het beste past.
Succes!
Johan Huygh | ToManage